Nastavak ulaganja u dalji razvoj IKT sektora u Srbiji

Bez autora
Apr 17 2024

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović predstavio je danas, na otvaranju 23. po redu Technobank konferencije u Beogradu, rezultate i predstojeće aktivnosti u razvoju IKT sektora u Srbiji.

Jovanović je istakao da su nastavak ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovacionu infrastrukturu sastavni deo plana „Skok u budućnost – Srbija 2027”, jednog od najznačajnijeg razvojnih planova, koji će zauvek promeniti izgled Srbije.

Ministar je rekao da će se u okviru toga raditi na daljoj modernizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu, i to izgradnjom bloka 2, kapaciteta 16 MW, i gradnju inovacionog distrikta u tom gradu.

Prema njegovim rečima, u tom jedinstvenom distriktu u regionu moći će da rade članovi IT zajednice, a posebno mesto imaće Nacionalni centar za informacionu bezbednost i budući peti naučno-tehnološki park u Srbiji.

Jovanović je naveo da će čitav kompleks jedne od najznačajnijih državnih kapitalnih investicija biti važan podsticaj za nova buduća ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima, danas u IKT sektoru radi približno 110.000 stručnjaka, a do 2027. očekuje se da će raditi najmanje 140.000.

Ministar je podvukao da će se do kraja godine završiti i izgradnja Ložionice u Beogradu, centra kreativnih industrija, informacionih tehnologija, eUprave i digitalizacije, čime Srbija postaje regionalno inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva.

Technobank je vodeća konferencija i izložba u regionu Jugoistočne Evrope sa višedecenijskom tradicijom, koju odlikuje veliki broj posetilaca i predstavnika bankarske IT industrije.

Na ovom skupu se predstavljaju poslednja inovativna rešenja renomiranih kompanija izlagača, a stalni fokus je na aktuelnim temama iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u bankarstvu, plaćanjima, finansijama i sigurnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik